Honnan ered a “szabadkőműves” elnevezés?

Egyes vélekedések szerint a „szabad” megjelölés arra utal, hogy a kőművesek feudális és egyéb kötöttségektől mentesen vándorolhattak városról városra, országról országra, aszerint, hogy mikor és hol kaptak munkát. Mások viszont úgy gondolják, hogy a „szabad” nem a kőművesekre, hanem az általuk megmunkált kőre vonatkozik, olyanformán, hogy „szabad kő”-nek nevezték azt, ami nem közvetlenül a kőbányából került a kőművesek kezei alá, hanem már átesett egy előzetes megmunkáláson, csiszoláson.

Ez utóbbi magyarázat a modern szabadkőművesség számára allegóriaként is értelmezhető, hiszen a jelöltnek már a beavatása előtt is rendelkeznie kell bizonyos kvalitásokkal ahhoz, hogy szabadkőműves lehessen.

Ki lehet szabadkőműves?
Szabadkőműves lehet minden jó hírű, szabad férfi, aki a 24. életévét betöltötte, bármely vallás szerint, de hisz Isten létezésében, a szabadkőművesség alapeszméit a magáénak érzi, és akit természetesen a szabadkőművesek a testvérükül fogadnak.

Hogyan lehet csatlakozni?
A szabadkőművesség nem toboroz tagokat. Aki szabadkőműves szeretne lenni, az keressen az ismerősei körében szabadkőműveseket. Ha ilyet nem talál, vegye fel a kapcsolatot a Magyarországi Symbolikus Nagypáhollyal.

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!